zaterdag, 20 februari 2021 11:24

Uit het archief: Aardappelhandel Sinnema
AardappelhandelSinnemajpg Page1 Image2

De oprichter Pieter Sinnema

AardappelhandelSinnemajpg Page1 Image3

Meile Landstra op de boot aan de Featswal.
Pieter Sinnema huurde wat land van de kerk, hierop werden de aardappelen en groente verbouwd. Zij hadden ook de beurtvaart, en de aardappelen en groente werden vervoerd met de boot naar Leeuwarden. De boot die hiervoor gebruikt werd was een zogenaamde snikke schuit. Zo’n boot werd door mankracht voortgetrokken aan een touw welke bevestigt zat aan een mast op de boot. Op de hoek van een bocht stond er een paal. Deze paal voorkwam dat de boot tegen de kant getrokken werd. Op bovenstaande foto staat de tweede boot dit is een motorboot die later door de fam. Sinnema werd gebruikt voor het vervoer van hun handel.( helaas hebben we van de eerste boot geen foto )

AardappelhandelSinnemajpg Page2 Image1

Deze motorboot werd ook gebruikt voor het jaarlijkse Engelumer uitje onder andere een dagje naar de Sneekweek. Met Piet Wassenaar voorin de boot met de accordeon was de reis op zich al een feest!


AardappelhandelSinnemajpg Page2 Image2

Dit is de eerste vrachtauto van de fam. Sinnema. In de auto zit Doeke Sinnema broer van Sippe midden en rechts de oprichter Pieter Sinnema. Doeke Sinnema heeft een groente en aardappel winkel in Hilversum. Later is Doeke uitbater geworden van het café Het Grauwe Paard in Marssum. De vrachtauto word steeds belangrijker voor het vervoer van de aardappelen. Zodat het transport naar de klant snel en flexibel uitgevoerd kon worden.

AardappelhandelSinnemajpg Page3 Image1

Op het land achter de boerderij van Koopal waar nu de Fam. Koster woont, waren Pieter Sinnema, Jappie de Haan, Sippe Sinnema, Meile Landstra en Anne de Jong druk bezig met het klaarmaken van de aardappelen.

AardappelhandelSinnemajpg Page3 Image2

Hier staan de mannen aardappelen te sorteren uit de heap (dit is de bult op het land waar de aardappelen de winter door bewaard werden en goed beschermd waren tegen de vorst met stro-riet en modder). Op de sorteertafel werden de aardappelen ontdaan van de klei en op formaat gesorteerd. Vervolgens werden ze in zakken gedaan en gewogen. Klaar voor transport naar de klant. Een van de jutezakken met opschrift is nog in het bezit van Piet Sinnema.

AardappelhandelSinnemajpg Page4 Image1

Na het sorteren blijven er aardappelen over die voor een lage prijs verkocht moeten worden omdat die niet van het juiste formaat zijn bijvoorbeeld dikke bintjes. Tot in 1946 Moerman met de vraag kwam voor dikke bintjes. Deze wilde hij gaan gebruiken voor het maken van patat. Moerman wilde de eerste partij aardappelen eerst als patat verkopen en achteraf betalen. Gezien deze aardappelen toch niet duur zijn was dat geen probleem. Moerman was een van de eerste die in Leeuwarden patat verkocht. Later zijn er nog heel veel dikke bintjes geleverd.

AardappelhandelSinnemajpg Page4 Image2

Anne de Jong

In het begin nadat Sippe Sinnema de zaak overnam werd de handel en transport alleen door Sippe Sinnema gedaan. Sippe Sinnema was een echte handelsman. Zo werden er ook aardappelen ingekocht, eerst alleen in de omgeving van Engelum maar naarmate er meer afzetmogelijkheden kwamen werd er ook ingekocht in Groningen en nog later zelfs in Zeeland. Met één van de kinderen van een boer uit Zeeland hebben Sjoke nog steeds contact.

AardappelhandelSinnemajpg Page5 Image1

Op deze foto een vrachtauto van het merk Morris waarop de naam Bouma en Sinnema te zien is.
Naarmate het bedrijf groeide is er een compagnon bij gekomen en ging het bedrijf verder als Bouma en Sinnema. Bouma hield zich voornamelijk bezig met de inkoop van de aardappelen en Sippe Sinnema deed de verkoop.

AardappelhandelSinnemajpg Page5 Image2

Sippe Sinnema poseert trots voor zijn vrachtwagen.

AardappelhandelSinnemajpg Page6 Image1

Een foto van Meile Landstra genomen in het kantoor aan de Oosterkade in Leeuwarden. Lekker even bij de kachel opwarmen. Meile landstra was een van de personeelsleden. Hij heeft nog een Koninklijke onderscheiding gekregen voor 40 jaar trouwe dienst die je in die tijd daarvoor kreeg. Verder werkten onze dorpsgenoten Anne de Jong en Rommert Slot als chauffeur bij het bedrijf.

AardappelhandelSinnemajpg Page6 Image2

Op deze foto poseren links Chauffeur Simon, in het midden Sippe Sinnema en rechts chauffeur Anne de Jong bij een Mercedes volgeladen met 16.000 KG aan zakken met aardappelen. Zo werd er onder andere geleverd aan de staats mijnen in Limburg. En aan diverse groente handelaren diverse steden in Nederland.


AardappelhandelSinnemajpg Page7 Image1

Als Piet Sinnema de leeftijd bereikt heeft om zelf het rijbewijs te halen neemt hij voornamelijk de taak van het vervoer op zich. Zijn belangstelling voor auto's is groot. En in de spaarzame vrije tijd rijd hij graag op de motor.

AardappelhandelSinnemajpg Page7 Image2

Harley-Davidson

AardappelhandelSinnemajpg Page8 Image1

AardappelhandelSinnemajpg Page8 Image2

Piet Sinnema, zoon van Sippe, hier bij de net schoongemaakte Citroën. Deze foto is genomen achter het boerderijtje aan de Tilledyk, waar nu Haye en Klazina wonen.

AardappelhandelSinnemajpg Page9 Image1

Ook deze Mack staat naast het pand aan de Tilledyk waar het bedrijf was gehuisvest (na te zijn verhuist vanaf de Featswal naar de Harnedyk en vanuit daar naar de Tilledyk).

AardappelhandelSinnemajpg Page9 Image2

Jan Bruining wist ons nog te vertellen dat de Mercedes truck van Sippe Sinnema later is verkocht aan Transport en veevervoerbedrijf Eelke Tamminga uit Weidum, de vader van Durkje Koopal van de Sirtema wei .
 Hier heeft hij jaren dienst gedaan met een veebak er op, en in de zomer hooi,-en stro rijden. Later zal hij wel gesloopt zijn en heeft de veebak nog jaren in Huins dienst gedaan bij Tjisse Bouma in het land als
opslagplaats .


AardappelhandelSinnemajpg Page10 Image1

Deze Ford is nieuw gekocht in het jaar 1939. Dit was kort voor de oorlog. In de oorlog werden de auto's ingevorderd door de Duitsers. Daarom heeft men op deze auto een gasgenerator gemonteerd omdat de auto's met een gasgenerator niet door de Duitsers werden ingevorderd. Later werden alle auto's ingevorderd en dat was het moment voor het verbergen van de auto. De auto is in de hooiberg bij Frans Jepma aan de Tilledy verstopt. Sippe Sinnema was in die tijd zelf ook ondergedoken in Leeuwarden bij een klant. Hij is bij een bezoek aan zijn vrouw in Engelum opgepakt en meegenomen door de Duitsers. Op het Zaailand waar men werd verzameld voor transport naar Duitsland is hij met behulp van een fietsbewijs ontsnapt, omdat hier een grote Duitse adelaar op stond.

AardappelhandelSinnemajpg Page10 Image2

Een auto met aanhangwagen volgeladen voor levering aan de staatsmijnen in Limburg. De foto is genomen op de toen al 4 baans weg tussen Arnhem en Nijmegen. Dit werd de 5 minuten weg genoemd.

AardappelhandelSinnemajpg Page11 Image1

AardappelhandelSinnemajpg Page11 Image2

Twee keer per week naar Hilversum, in Zurich tanken en even een kopje koffie en op de foto, alleen we weten niet waarom er met deze beer werd geposeerd.

AardappelhandelSinnemajpg Page12 Image1

De eerste auto van Piet Sinnema waar hij vele ritjes mee naar zijn meisje heeft gemaakt, en met wie hij zijn hele leven getrouwd is geweest!

AardappelhandelSinnemajpg Page12 Image2

En om in stijl af te sluiten: dit is de laatste auto (een Volvo) van Sinnema die werd gebruikt waarna in 1967 het bedrijf werd beëindigt.

Met dank aan de Fam.Sinnema voor alle info en foto's!